Dijital pazarlamanın benim açımdan en güzel yanı ölçümlenebilir ve takip edilebilir olmasıdır. Yapacağımız kampanyanın duyurum planlaması yapıldıktan hemen sonra kampanya linkinin oluşturulması gerekir ve bu aşamada UTM kodu devreye girer.
Bir kampanyanın takibinin yapılması; çoğu ajans çalışanı, marka temsilcileri ve dijital pazarlama uzmanı tarafından yeterince önemsenmiyor. Hatta yaşadığım birkaç tecrübe bana aslında UTM kodunun nasıl oluşturulması gerektiğinin bilinmediğini de gösterdi. Bu yazıda sizlerle UTM kodu nedir, UTM kodunun bileşenleri nelerdir, UTM kodu nasıl oluşturulur, UTM kodu nasıl takip edilir gibi soruları cevaplamaya çalışacağım.
UTM kodu (Urchin Tracking Module); linkin kaynağını, kampanya aracını ve kampanyanın adını izlemek için URL‘e eklenebilen bir kod türüdür. Google Analytics'in arama yapanların hangi kanaldan geldiğini, hangi yol ile geldiğini ve hangi kampanya için geldiğini göstermeyi sağlar. Belirlenen kampanya linki üzerine eklenecek takip kodunu yani UTM kodunu eklemek için Google Url Oluşturucu'yu kullanabilirsiniz.
UTM kodu 5 adet bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenlerden 3 tanesi mutlaka kullanılmadır. Diğer 2 bileşen tamamen isteğe bağlı olarak sunulmuştur.
Web site url: Kampanyanın yönlendirileceği link
utm_campaign_source: Link kaynağı (kullanımı zorunlu)
utm_campaign_medium: Kampanya aracı (kullanımı zorunlu)
utm_campaign_name: Kampanyanın ismi (kullanımı zorunlu)
utm_campaign_term: Text reklamlarında anahtar kelime tanımlama (İsteğe bağlı)
utm_campaign_content: Kampanyanın İçeriği (İsteğe bağlı) özellikle A/B testlerinde oldukça kullanışlıdır.
UTM Parametreleri yönlendirme linki “?” ile bağlanır ve her parametre “&” işareti ile birleştirilir. Parametreleri sıralı kullanmak zorunda değiliz; fakat sıralı kullanıyor olmanız yönlendirme linklerini okurken kolaylık sağlayabilir. Mutlaka İngilizce karakter kullanmaya özel gösterin, daha temiz bir url yapısı ile SEO açısından yüksek skorlar almayı başarabilirsiniz. Büyük “İ”, küçük “ü”, “ş”, “ç” vb… harfleri kullanmayın.
Google Url Oluşturucu (Campaign-url-builder) sayfasına geldiğimizde yukarıda bahsettiğim 5 bileşenin ekleneceği bir sayfa karşınıza gelecektir. Örnek olması açısından, önceki yazılarımdan olan “e-ticaret ve dijital pazarlama metriklerinin” Instagram story üzerinden duyurumunu yapacağımızı varsayalım. Sayfa URL'i girildikten sonra sırasıyla source=instagram, medium=story, name=e-ticaret_terimleri kodları eklenmelidir. Bu 3 bileşen zorunludur ve takibi açısından kaynak ve kaynak aracı ifadelerinin doğru anlaşılması önemlidir.
Diğer bileşenler olan Campaign Term ve Campaign Content kısmı ise opsiyoneldir. Bu alana kampanya gününü ve birkaç defa tekrarlanacaksa saatini eklemek faydalı olabilir. Sayfada aşağı doğru indikçe #utm ile birbirine bağlanmış kodların oluşturduğu linki göreceksiniz.
Sms gönderimlerinde metin sınırını aşmamak adına kısa link oluşturulabilir, oluşturduğumuz kısa linki de bitly sitesi üzerinden özelleştirilebilir. Bitly sitesi üzerinden özelleştirilmiş link nasıl oluşturulur öğrenmek için bu yazımı inceleyebilirsiniz.
UTM kodlarını Google Analytics üzerinden takip edebilirsiniz. Kampanya duyurusunun yapıldığı andan itibaren canlı veri akışını Realtime > Traffic Sources sekmesi altından takip edebilirsiniz.
Google analytics verileri Realtime sekmesi altına anında incelendiği gibi Acquisition > All Traffic > Source/Medium sekmesi altına da 3-4 saat içinde yansıyacaktır. Takibini yapacağınız kanalların Analytics üzerinde gruplamasının yapılmasını da başka bir yazıda paylaşacağım.